Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size
Γνωρίστε μας arrow Δελτία Τύπου arrow Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού: Μια νέα δυναμική ΜΚΟ με όραμα και μέλλον
Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού: Μια νέα δυναμική ΜΚΟ με όραμα και μέλλον PDF Εκτύπωση E-mail
19.10.05

Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού: Μια νέα δυναμική ΜΚΟ με όραμα και μέλλονΓια να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις του Αποδήμου Ελληνισμού
Η ίδρυση τράπεζας αίματος και αιμοπεταλίων για τους ομογενείς και η έκδοση περιοδικής έκδοσης, οι πρώτες φιλόδοξες προτάσεις

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τελευταία στην Ελλάδα από την αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό Αρχή δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμβολή των αντιπροσωπευτικών φορέων του αποδήμου ελληνισμού για την αναβάθμιση, την αναδιοργάνωση και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΣΑΕ δεν μπορούν να καρποφορήσουν αν δεν έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του συνόλου του ελληνισμού, των οργανώσεων που έχουν παρόμοιους στόχους, των ΜΜΕ, αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και που ομολογουμένως επιτελούν ένα ιδιαιτέρως σημαντικό, πολύπλευρο και ανεκτίμητο έργο.

Ο ελληνισμός του εξωτερικού αν δεν έχει οράματα, αν δεν αναβαθμίζεται, αν δεν συμπλέει με τις εξελίξεις, αν δεν ανανεώνεται, αν δεν αποτολμά νέες πρακτικές, αν δεν έχει υποστηρικτικούς μηχανισμούς που να υποβοηθούν τους σκοπούς του, δεν μπορεί να έχει συνέχεια στο χρόνο και κινδυνεύει αυτή η ίδια ύπαρξή του.

Ακριβώς αυτή την ανανέωση, την τομή, έρχεται να φέρει ο νέος υποστηρικτικός φορέας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και που προσδοκά να δώσει μια γενναία ώθηση στον απόδημο ελληνισμό.

Πρόκειται για μια νέα φιλόδοξη οργάνωση, μη-κυβερνητική, - μη κερδοσκοπική, που κάνει δυναμικά την εμφάνισή της και προσβλέπει να παρουσιάσει έργο σε ένα πλήθος τομέων.

Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού (ΕΜΚΑΕ)

Η Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού (Ε.Μ.Κ.Α.Ε), έχοντας σήμερα στους κόλπους της ομογενείς και μη, γνώστες σε βάθος των προβλημάτων της ομογένειας, αλλά και των τεράστιων δυνατοτήτων της, ανθρώπους καταξιωμένους στον ευαίσθητο αυτό χώρο με μεγάλη εμπειρία και προσφορά, προσδοκά να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις των καιρών και να καταστεί ένας βραχίονας στήριξής του Αποδήμου Ελληνισμού και ενεργοποίησης των δυνατοτήτων του, που πολλές φορές, βρίσκονται σε ύπνωση.

Η Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού (Ε.Μ.Κ.Α.Ε), με έδρα τις Σέρρες και παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βρυξέλλες, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2005 και αποτελεί ανεξάρτητο φορέα από κομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα.

Οι κυριότεροι, μεταξύ πολλών άλλων, σκοποί της, όπως αυτοί ορίζονται από το καταστατικό της, είναι:

1. Η προώθηση και προβολή της ελληνικής μας κληρονομιάς, αυτή που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας αλλά κυρίως της σύγχρονης πολιτισμικής μας ταυτότητας, μέσω μιας πολύπτυχης συνεργασίας.

2. Η προάσπιση των οικουμενικών και πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων καθώς και της ιστορίας και πνευματικής κληρονομιάς σ' όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην Βαλκανική και Παρευξείνια περιοχή, όπου διαβιεί το ελληνικό στοιχείο.

3. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα ελληνόπουλα 2ης, 3ης, 4ης και 5ης γενιάς, η διάδοση του πολιτισμού, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας.

4. Η ανάδειξη και αξιοποίηση του ελληνικού οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού δυναμικού των χωρών της Μεσογείου, της Βαλκανικής Χερσονήσου, του Εύξεινου Πόντου, των Αραβικών χωρών, καθώς επίσης, και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, σε συνάφεια με τις αρχές και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη, από τα πρώτα της βήματα, η ΕΜΚΑΕ έκανε και κάνει συνεχώς γνωστή την παρουσία της στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής και επιζητώντας, παράλληλα, τρόπους συνεργασίας για ανάπτυξη γόνιμων δεσμών με παρεμφερείς οργανώσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Παροχή νομικής βοηθείας

Μεταξύ των πρώτων σοβαρών ενεργειών της ΕΜΚΑΕ ήταν και η παροχή νομικής βοήθειας σε μέλη των Ελληνικών Κοινοτήτων της Χιλής και του Εκουαδόρ, που επιζητούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Τα μέλη του νομικού τμήματος της ΕΜΚΑΕ, προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την διασύνδεση των ομογενών με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων για την απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας.

Συμμετοχή σε παγκόσμια ομογενειακά και αλλά συνέδρια

Σημαντική ήταν η παρουσία της στο 7ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, στα Γιάννενα, τον Αύγουστο 2005, όπου συμμετείχαν 1300 Σύνεδροι από όλο τον κόσμο και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, όπου έγινε ειδική εισήγηση για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και για την προσέλκυση νέων επενδυτών από την ομογένεια ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και τον τομέα του πολιτισμού.

Τράπεζα αίματος για τους ομογενείς

Στο πλαίσιο των δράσεων της οργάνωσής της είναι και η δημιουργία Τράπεζας Αίματος και Αιμοπεταλίων για τους ομογενείς. Ήδη έχουν γίνει οι προκαταρκτικές διεργασίες και σύντομα η ΕΜΚΑΕ θα ανακοινώσει τη διαδικασία και άλλες λεπτομέρειες για τη φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία.

GLOBAL HELLENISM: Το νέο περιοδικό

Μια νέα πρωτοβουλία είναι η έκδοση διμηνιαίου περιοδικού, που θα παρουσιάζει, από μια νέα σκοπιά, τη σύγχρονη ομογένεια αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα, που θα ενδυναμώνει τους άρρηκτους δεσμούς αλλά και το κοινό μέλλον μας. Η νέα περιοδική έκδοση, με την ονομασία GLOBAL HELLENISM δεν θα αποτελεί απλώς έναν υποστηρικτικό μηχανισμό της ΕΜΚΑΕ αλλά προσβλέπει να καταστεί η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τόσο το επιτελείο της ΕΜΚΑΕ όσο και οι έμπειροι δημοσιογράφοι της φιλοδοξούν να καταστήσουν τη νέα δημοσιογραφική επιθεώρηση ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ και ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ του αποδήμου ελληνισμού. Είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση που καλείται να φέρει σε πέρας η ΕΜΚΑΕ. Το πρώτο τεύχος πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο 2005.

Η Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Αποδήμου Ελληνισμού (ΕΜΚΑΕ), με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των σημερινών δυσκολιών, εισέρχεται με μια εξαίρετη δυναμική φιλοδοξώντας να φανεί χρήσιμη στον ευαίσθητο χώρο της ομογένειας. Έχοντας όλα εκείνα τα εχέγγυα που απαιτούν οι περιστάσεις φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημαντικό πυλώνα προώθησης του ελληνισμού.

Για να το επιτύχει, διακαώς επιθυμεί και τη στήριξη του ίδιου του απόδημου ελληνισμού, αλλά και της Πολιτείας. Η ΕΜΚΑΕ είναι βέβαιη ότι θα βρει τη δέουσα ανταπόκριση.

*Οι φορείς και τα άτομα που ενδιαφέρονται να συνεργασθούν σε θέματα που άπτονται του αποδήμου ελληνισμού, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΜΚΑΕ και να στείλουν την πρότασή τους-καθημερινά στα τηλέφωνα της οργάνωσης +30 23210 37208 (Σέρρες), +1 (202) 470-3182 (Γραφείο Ν. Υόρκης) ή μέσω ηλεκτρονικού Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε  ή απλού ταχυδρομείου στην διεύθυνση:

Εταιρία Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού (Ε.Μ.Κ.Α.Ε)
Κοσμά Αλεξανδρίδη 9
62125 Σέρρες
Ελλάδα

 
< Προηγ.   Επόμ. >
  • Greek for Joomla! 1.0.x
  • English

Στηρίζω την ΕΜΚΑΕ

Enter Amount:

Ενημερωτικό Δελτίο

Δώστε μας το e-mail σας για να σας κρατάμε ενήμερους για τις δράσεις της Ε.Μ.Κ.Α.Ε
Όνομα:
Email: